Wednesday, December 31, 2008

WONDERFUL JOURNEY OF 2008 : PEN-JB-MELACCA-LUMUT-PEN


assalamualaikum dan salam sejahtera..
ape kabo kawan2 semua?harap2 sihatla hendaknye..dah lama tak melapor diri ek hehehe so hari ini adalah hari terakhir dalam bulan disember tahun 2008 ni..so ni last post untuk tahun ni la kan huhuhu..

post terakhir dalam tahun ini adalah satu ceritera yang happy ending la kan..sempena cuti krismas n cuti2 akhir tahun ni, aku dan family a.k.a aku, hubby n little ammar telah merancang untuk balik kampung ku di johor bahru..kepulangan ini adalah sempena majlis perkahwinan sahabat lamaku, hiznahwati sukor..pastu pulak ader jemputan kenduri kawin sahabat lama jugak iaitu nana dan satu lagik majlis pertunangan sahabat lama juga iaitu aai..huwaaaa..banyak kenduri wooooo..

so let me story one by one la kan..

24 disember 2008

perjalanan ke johor bahru dimulakan pada jam 11.00mlm (rabu)..kami kene balik malam sebab kalo balik pagi 25 dis tu takut tak sempat nak meraikan persandingan hizna tu..alhamdulillah kami selamat sampai di jb pada jam 5 pagi la lebih kurang..tabik spring kat my husben la..dahla balik keje kol 9mlm..pastu rehat sat pastu terus layan keta dia fuhhhh...yg aku ni dok tahan mata tapi akhirnya terkulai jua hehehehhehe ampun bang..ngantok banget..

25 disember 2008

kami telah menghadiri majlis perkahwinan hiznahwati bersama pasangannya shahar..actually depa ni kawan time tingkatan 3..kami ni satu study group...lama depa ni bercinta tau..putus sambung putus sambung..alhamdulillah aku gembira sangat la depa ni akhirnya dapat disatukan..banyak sangat dugaan yang melanda pasangan ni..semoga kalian berbahagia hingga akhir hayat dan dikurniakan anak yg soleh dan solehah..amin..
lepas jek kenduri, kami pon terus la g shopping ke tesco....fuhhhh tesco sebelah jusco beb..hebatla jb ni...dah banyak perubahan..






26 Disember 2008

pagi tu kami plan nak ke pejabat agama johor untuk apply kad perakuan nikah..maklumla aritu time kawin tak sempat nak apply..so skang ni dah ada masa nak buat so kite buat la..sampai ke pejabat agama tu pon dah kol 12.15..tanya2 kat staff sane, depa kater dah tak buat kad tu so takde kad tu pon takpe..hmmm...gitu la..last2 kami balik ajer la..kami terus ke angsana sbb abang teringin nak makan mee rebus haji wahid(sebenarnyer aku lagik teringin hehehhehe)..dah makan terus ke umah kakak aku di skudai..wa wa wa..dah setahun tak jumpe beb..sob sob sob..
seronok tengok anak2 sedara yg dah beso2 ..cepatnya masa berlalu..afiq,irsyad n uyin mmg dah beso..tak sangka beb..ammar pon dah lame tak jumpa mak n ayah long dia hehhee biler dah malam tu baru la dia nak main ngan sepupu sepapat dia n even nak dok di pangkuan ayah long dia..hehehe








27 disember 2008

kami ke majlis perkahwinan nana..pakat ngan fika n pitt..sama2 la sampai kat sane..aku lambat sikit sbb masak kan utk adik2 n ammar tido pulak tu hehehe..bagi makan anak dulu,senang nak jalan hehhe..majlis nana diadakan di dewan tarom..lama tak jengah dewan tu , bertahun2 beb..sekolah ssi pon dah dekat sangat la ngan dewan tu..jengah padang ssi aje la hehehe..cantik perantin kita di atas takhta..teringin plak nak naik bersanding bersama suami terchenta lagiks hehehe yang bestnyer dapatla jumpa kawan2 lama..ader yg makin kembang, ader gak yg makin kurus..macam2 ader..ader yg dah bertambah cun gilaks,ader yg datang ngan husben,ader yg datang solo hehehe ader gak yg berbondong2 ngan anak2 hehehe..macam i la kan..huhuhu..sesungguhnya sungguh cepat masa berlalu..kita dapat tengok perkembangan diri semua orang..indah sungguh..alamak time nana kawin ni, enset aku batterynya kong so tak dapat la mengabadikan kenangan time tu..so sad..

malamnyer pulak kami ke majlis pertunangan sahabat lama, a'ai bersama roy..kali ni yg datang ogy with little faiqhah n husben, fika n little hadif, radiah, pitt, raja n sorang mamat macho, shiz yg sporting n beria2 nak g hehehe..tumpang gembira tengok aai yg dah tunang..akhirnya aai tunang gak ngan pilihan hati..yg ni pon banyak gak dugaannya..rasenyer since lepas sekolah aai kawan ngan roy hehehe..semoga kekal ke jinjang pelamin seterusnya hingga ke akhir hayat..insyaallah..cantik sungguh aai bersanding di pelamin nan indah n hantaran yg so sweet..pink putih gitu,,sweet..anyway mmg happy la dapat jumpa kawan2 lama n sembang2 hehe pulak tu ader la hero2 n heroin hehehe makin bertambah ceria la..tapi cuba bayang kan kalo aai kawin nanti..agaknyer dah bertambah hero n heroin kita gamaknyer hehehehe


















28 disember 2008

pada mulanya kami plan nak ke desaru ngan adik2 la tapi depa pon lewat bangun dan ader keje nak disetel so kami 3 beranak ni menuju ke desaru,kota tinggi.husben kutercinta ni dah naaaak sangat ke desaru..so trip start kol 11.00 pagi dan sampai tengahari di desaru...sempat singgah bandar kota untuk beli bubur marrybrown untuk kami bertiga hehehe lepas bagi ammar makan, hubby bawak la ammar main air sekejap..hubby kate ammar tak nak main air...agaknyer dia geli kot ngan pasir tu...tapi cantik la desaru ni...aku dah berkurun lame tak g desaru tau..mmg best la..aku siap bawak baju kot2 la nak mandi,...hubby plak taknak mandi..takut itam katenyer,...poooodah...last2 tak mandi ler..ammar plak takut air haaaaaaahahaha...nak jejak ke pasir tu pon dia dah dok angkat kaki dia....sikit2 la kami ajar dia sampai dah suka nak main air tapi tibe2 ujan rintik2...ces..kene la balik jawabnyer..tapi at least dapatla menghilangkan kempunan husben ku untuk menjejakkan kaki ke desaru hehehe...













29 disember 2008

kami berangkat pulang..aduh macam berat nak balik terutamanya biler ujan lebat pagi tu..kol 11 pagi baru la bertolak ..aku singgah terminal larkin dulu, nak carik anak tudung hehe penang punye anak tudung tak besh la huhuh jangan mare orang penang..sempat gak beli kerepek pisang, krepek ubi nyum nyum nyum...
kepada bebudak hostel aspuri ssi sure ingat kat 'stewart' kan?penyelia asrama..aku tak ingat nak spell macamana tapi agak2nyer gitu la..masa sebok nak carik krepek, aku terserempak ngan stewart..waduh waduh masih tegap macam dulu..aku nak sebut nama tapi otak jem plak ...dia yg sebut nama dia..hehehe tapi dia kate dia ingat aku lagiks hehe tapi rasanya tak ingat nama la tu....sembang la sekejap....dia masih keje kat smka johor jaya..waaaaaaaaaa tringat kenangan dok hostel dulu...hehheehehe...

ok pastu gerak ke umah akak aku dulu la..sempat la makan mihun goreng..akak aku plak suruh makan nasik..dia wat ikan bawal sweet sour....apelagiks..makan dulu daaaaaa...hehehhe bagi chance kat ammar main ngan sepupu sepapat n mak n ayah long dia..pas semayang zohor kami pon bergerak ke melaka untuk menziarahi keluarga ina di sana...tempat keje lama tu..rindu rasanya ngan klebang..pantai puteri..mahkota parade..tesco...i really enjoyed stay in melaka..seronok tengok ina, kak dek, ima, aril, amy, makcik n pakcik main ngan ammar..dulu time kami dok sane, ammar diasuh oleh makcik..dapatla dalam 3 bulan main ngan ammar hehehe..namun begitu walaupun jauh, hubungan kita takkan putus..terima kasih banyak2 di atas jasa dan pertolongan yang diberikan semasa aku dok melaka dan berjauhan dengan hubby tercinta..depa ni dah macam keluargaku sendiri..








lepas dah ilangkan rindu depa kat ammar, dalam kol 7 tu kami gerak la ke utara..dengar2 berita...senawang ke seremban ngah jem..ces..dok sembang2 ngan hubby..kami terplan plak nak ke lumut, rumah maksu n paksu..saje nak jenguk2 .. bole gitu ek 'terplan' hehehe..kami setuju untuk terus gerak ke lumut..hehheehe..
aduh sampai senawang, mmg confirm jem.. yg aku heran tu bukannyer ader eksiden ke hapa..eish..pelik sungguh laaaa..sampai ke sungai buloh kami berehat la..hajat di hati nak makan sate kajang, tengok2 plak ramai orang..tak jadik la..g la makan beger king tu..dah kenyang perut kami pon gerak ke lumut..traffic ok la..kami masuk exit gopeng..dekat sikit nak ke lumut tu..aku punye la ngantok..tapi nak tido, sian plak kat hubby...last2 terbabas gak hehehhehe sorry abang..tapi aku respek kat husben aku ni..tahan sungguh la mate dia..hehehe takpe, bagi chance dia test drive kete kami tu hehehehhe dalam kol 1 lebih kami tiba di pengkalan lumut...





30 disember 2008

pagi tu kami plan nak makan tengahari di teluk batik..hubby kate nak lepas kempunan mandi kat desaru..haaaa tu laaa aritu orang suruh mandi, dia takmo ....haaaaaaa
mmg aku pulun abis la mandi....dah lama weh tak mandi laut....gelap woooooo..berkelah dengan keluarga mmg sesuatu yg menyeronokkan..aku, hubby, ammar, maksu, muhammad n yun berkelah di teluk batik..hehhehe dah puas mandi, kami pon pulang ke umah maksu..malam tu lepas maghrib kami pekena char kuew teow penang kat manjung..lupe pulok nak amik gambo hehhehe..
















kami tiba penang jam 11 lebih..sian husben ku..sure penat..esoknyer kene keje..so kami pon tido laaaa...esok pagi tu aku telewat bangun..husben aku yg bangunkan...ces...tak gune btol aku ni...dah la aku yg tido time dia drive hehehe
last2 aku yg lambat bangun....ampun bang...seb baik aku cuti huhuuhuhu

anyway this trip memang seronok...bayangkan dari pulau pinang ke johor bahru ke melaka ke lumut dan terus ke pulau pinang...mmg best travel macam ni..dapat mengeratkan hubungan suami isteri, adik beradik, kawan mawan..insyaallah, kalau ader rezeki lagi, diizinkan allah, kita balik kampung lagik la..yahuuuuuuuuuuuuuuuu,....happy holiday!!

selamat tahun baru 1430hijrah dan 2009 masehi..semoga tahun baru ini mendatangkan sinar kebahagiaan dan kejayaan buat kita semua..aku berazam untuk menambah ahli keluarga kami tahun ini dan memperkemaskan lagi sistem kerja aku sendiri agar aku dapat menjadi kakitangan yg lebih produktif..chaiyok!!

6 comments:

azzahh said...

hu3 bila gi desaru? tak ajak kami pun...ekk...ni mesti kes gi tesco kan pastu nampak signboard desaru kan...kat laluan tu ehehhee..

anak2 kesukaan tengok gambar dorang ngan ammar kat sini...yun pon ader waaa

.:chEyaNtie:. said...

huallamak...mintak ampon la..ni semua terplan hehehe..mmg nak ajak tapi pagi tu dah lewat sangat pulak hehehe takpe next time kita piknik ramai2 sbb abang pon mmg teringin nak mandi2 kat sane..kita wat bbq ..syok woooooooooooo

Qaseh said...

uiksss...bestnyer korang...sedih x dpt jumpa korg..anak2 wat hal...bestnyer..sungguh terkilan x dpt jumpa korg...uhuk..uhuk...

.:chEyaNtie:. said...

takpe la sha..takdak rezki..takpe lenkali kiter jumpa laa..dah amik jeruk ker?

Pyka said...

fuyohh!..bestnye byk tmpt ko travel erk..tetibe aku pun rase nak g manid laut gak ar cuti nanti..hehe..

.:chEyaNtie:. said...

weh pika..mmg best la..sesekali mandi laut mmg best..aku ingat nak beli kemah,standby dalam keta,biler2 teringin nak piknik, dah ada kemah,leh rileks2 hehehe senang..

leh release tensen keje,main ngan anak2..bercanda bersama suami..wow!mmg best..hehhe u should try..n skali skala travel ,g holiday pon mmg best giler la..aku ni trip penang -jb dah tak rase ape dah hehehe