Monday, February 8, 2016

Seni rumahtangga dari sudut islam~ ustaz ebit lew~

Bila ramai minta nasihat bab suami isteri. Ini nasihat saya buat saya dan kita semua. Semoga kita semua bertemu di sana syurga. Sudah tidak lama dah. Sabar sikit sahaja lagi. Kita bercinta berkahwin bersama suami isteri sehingga kita terlupa beberapa perkara...

1) Kita sangka suami atau isteri kepunyaan kita. Hakikatnya mereka bukan kita punya. Mereka Allah pinjamkan buat kita. Amanah untuk dicintai dan dipimpin atau diikuti untuk ke syurga Allah...

2) Sebab kita terlalu sayang katanya. Tetapi kita lupa yang meletakkan sayang dalam hati kita ialah Allah. Sehingga kita lupa tuhan yang memberi sayang. Tiada tuhan melainkan Allah. Hakikatnya dia sayang kita lebih dari apa yang kita tahu. Allah sayang kita.

3) Kita mahu pasangan kita mengikut cara hidup kita. Sebenarnya cara hidup yang berjaya dan bahagia ialah cara hidup Nabi saw. Itulah bahagia. Perkara selain dari itu kita bertolak ansur..

4) Kita inginkan bahagia. Kita buat pelbagai perkara tetapi terlupa Allah letak bahagia bila bawa perintah Allah dan sunnah Nabi saw.

5) Cinta ialah memberi bukan menuntut. Bila kita memberi kita pasti akan menerima. Apa yang kita tak dapat mencerminkan apa yang kita enggan beri..berlumba beri khidmat kerana Allah dan bukan harapkan balasan dari pasangan pun.

6) Syukur rahsia bahagia dalam sebuah rumahtangga. Tanpa syukur segalanya hilang. Jangan lihat apa yang kita ada. Tapi lihat siapa yang beri semua ini..kenapa di beri....

7) Menarik rahmat Allah. Rahmat, ketenangan,  bersama kita bila jaga solat awal waktu. Lelaki berjemaah. Baca Al -Quran, zikir, tahajud sama-sama, buat Talim rumah.

8) Bersama-sama berjuang di jalan Allah. Bila letak cinta pada membangunkan Islam. Melihat mata pasangan pun memberi erti berbeza. Memegang jari pun mmberi makna. Itulah cinta keranaNya..

9) Saling berdoa diwaktu malam dengan air mata buat pasangan. Itulah akhirnya di dunia tapi permulaan kehidupan syurga selamanya-ebit lew

#keluargasunnah 26 Mac 2016 Sabtu@UPM..daftar whatsup 017 3666 848/call 03 8926 7020 www.transformjiwa.com
#jemputan seminar/kursus 013255 6423
#jubah lelaki premium fb elew's design
#buku fb transform publication
www.keluargasunnah.com

No comments: