Monday, February 25, 2013

cuba-cubaan resipi tiramisu simple..



assalamualaikum dan salam manis teman2ku..
kali ni nak kongsi resipi basi yg saya dah cuba..tiramisu simple..mmg best..belajar dari blog cahaya cintaku. terima kasih yek..sebab berkongsi..

bahan2nya :
kek span( coklat, perisa lain pon bole kot) tapi cy guna kek coklat jenama sunshine..sedap..
250 ml whipping cream ( cy guna anchor uht)
250 gm cream cheese Philadelphia (cy tambah 50gm)
1 sudu teh esen vanilla
setengah cawan gula castor
serbuk koko van houten
sesudu serbuk nescafe
setengah cawan air

cara buatnya :
satukan whipping cream, cream cheese, esen vanilla, setengah cawan gula castor..putar sehingga sebati dan tidak berketul..

kemudian potong kek selapis mengikut besar bekas..ikut suka nak tebal mana..sediakan air bancuhan nescafe tu dalam pinggan, letak kek yang dah dipotong tu dalam pinggan berisi air nescafe tu,dan terbalikkan kek tu..toksah lama2 sbb nanti meresap banyak sgt air nescafe tu..

ataupun boleh terus renjiskan  saja air nescafe kat kek tu..

lepastu letak bahan yg dah diputar tadi..lagi banyak lagi sedap..yummy!
lepastu ayak serbuk koko..
lepastu ulang lagi step di atas hingga penuh bekas..
sejukkan dalam peti..
cy buat malam,pagi dah bole makan..
layan gambar ek..tapi biasala,i  bukan blogger masakan,ni sempoi punya heheheh
bila makan, rasa macam beli kat kedai kek aje ..marveles!

ni buat untuk kawan2 di ofis..depa pon dah jatuh cinta dgn tiramisu ni..cy pernah buat untuk makan2 di pejabat..mmg licin..hehe alhamdulillah..seronok dapat jamu kawan2 makan..

ni la rupanya..comot kikiki

cy dah try guna biskut tiramisu or ladyfinger..rm3.40 utk 12 batang di kedai kek n cafe,taman paya keladi..tapi cy rendam lama sangat so berair pulak biskut tu..tak syok...maybe lepas ni bole try lagi dgn cepat2  supaya air tak banyak serap..
cy pernah guna whipping cream mauri non diary..didapati tidak selemak guna anchor..


hei,boleh buat kek tiramisu juga tau..potong jek ikut besar kek dan buat macam biasa..im gonna try it later!

ok,bole buat bisnes ni hehehheheh..satu kemajuan dalam bidang baking cy ..alhamdulillah..

2 comments:

Didie Redwan said...

wahhh nampak menyelerakan..dd tengok jelah kan kan.. :(

.:chEyaNtie:. said...

alololol kesian ibu mgandong ni..insyaallah,ada kesempatan nanti i buat utk dd okehs