Monday, September 7, 2009

menjadik la rainbow marble blackmore pudding ku..


assalamualaikum dan salam sejahtera..
macamane pose yek?alhamdulillah, bagi saya , mak buyung ni, hehe alhamdulillah, takde masalah nak pose..harap berpanjanganla, insyaallah..
sabtu baru2 ni saya teringin nak makan puding rainbow yang kakak saya or pn azzahh buat dulu2..huaaaa..dahlah jauh, utara selatan, so kene la buat sendiri..kalo tak bule la order saje haaahahaha...
alhamdulillah, dapat disiapkan juga puding ini tanpa gangguan sape2..mak mentua keluar shoping bersama ammar, adik2 ipar tido..hehehe kalo tak, hai kalut la saya..bukan ape..saya ni orangnye takutkan teguran walaupun teguran or kritikan itu sebenarnyer memang bagus eheheh..
resepi puding ni macamni..
Rainbow Marble Pudding [blackmore][sumber Blackmore dari forum cari.com.my ]
Bahan2nya2 bungkus serbuk agar2 (sebungkus = 13g)
(---tapi saya guna 1 agar2 strip yg pjg2 tu)
1350 ml air
450 gm gula pasir (saya buat 2 setengah cawan)
130 gm mentega (saya cairkan dulu)
8 biji telur bersaiz sederhana -(saya guna 6 biji jer)
1 tin susu cair Carnation
2 sudu makan tepong custard
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya (nak warna lain pun bleh)
Caranya
1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan dulu.
2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker....kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis.
3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih....kemudian, masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata.
4. Bahagikan adunan ke dalam 3 buah mangkuk...bubuhkan koko ( yang sudah dicampurkan sedikit air) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata....adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 diwarnakan dengan kuning dan merah...
5. Gunakan loyang berbentuk 4 persegi berukuran 9x9x3 atau loyang bentuk jantung seperti yang dalam gambar kat atas tu...Merengkan loyang sedikit dengan menyangga salah satu hujungnya dengan buku atau lain2 benda yang keras...tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang disusuli pula ngan sadu senduk makan adunan warna kuning dan satu senduk adunan warna coklat..ulang cara begini sehingga adunan selesai digunakan.
6. Letakkan loyang kembali kepada kedudukan asalnya dan masukkan adunan ke dalam peti sejuk dan biarkan adunan keras sebelum dipotong dan dihidangkan......
ada jugak halangan2 macam takde timbang utk menimbang gula..last2 saya boh jek 2 setengah cawan gula..loyang pulak saya guna bekas aiskrim yang beso tu aje hehehe pandai2la..
bile berbuka, saya rasa bole tahan jugak la puding tu hehehe..yang penting saya dah buat suami tak percaya saya bule buat hahaha yela saya jarang buat benda2 macam ni..mak mentua saya?ntah ek hehe..adik2 ipar saya kate sedap huhuhu..tunggula nanti kalo dah dok umah sendiri , sure saya makin rajin memasak..

so kawan2..cubela yek..

2 comments:

azzahh said...

bravo...clap 3x

cayalah...mak buyong...dapat gak makan puding rainbow blackmore tu ehehhe

ti....ko guna cawan ape utk sukat gula....2 cawan setengah manis sangat tak puding tu...? kalau manis sangat lenkali sukat gula satu tin susu cair jer....atau kalau nak manis2 buah...ko sukat three quater tin susu cair tu jer....

.:chEyaNtie:. said...

tengkiu3x..akhirna dapat gak aku buat sendiri hahayha

aku guna cawan yang digunakan utk minum teh tu..2 setengah cawan..agak2 tu tak manis sgtla,seimbang ngan rasa lemak susu 1 tin tu beb..

raye nanti leh wat lagik