Tuesday, September 8, 2009

sudahkah anda bertikam lidah atau merajuk utk berjuang pulang ke kampung masing2 raya ini?!




assalamualaikum dan salam sejahtera...

gambar di atas tidak berkait langsung dengan tajuk entry ini hahaha..gambar tu saje je sebagai hiasan, ammar ngah menyanyi sambil dengar lagu from henset..ammar ni bila dengar lagu, terus nyanyi ntah nahasa ape2 ntah...tengoklah gaya dia tu hehehe dah beso ammar..diam tak diam, raye ke ketiga nanti genapla 2 tahun umurnya..
kawan2..tajuk kat atas tu selalunya berkaitan dengan suami isteri yang tempat asalnya jauh macam saya, utara dan selatan ha ha ha.yang mane dekat tu, ada tak berlaku perbalahan kecil utk menetapkan kampung mana harus kita pulang utk berhari raya?..saya percaya, walaupun dah bertahun2 kawin pon masih berlaku jugak kecuali kalau dah ditetapkan giliran masing2..tetapi bila dah ditetapkan giliran pon, masih berlaku jugak gaduh2 kecik, merajuk hehhe satu keadaan yang biasa kita lihat berlaku semasa musim raya hehe
bukan apa, saya teringat perbualan saya dengan seorang kawan yang layak dipanggil ustaz..kawan saya ni orang selangor manakala isterinya orang pulau pinang..sekarang ni depa menetap di pulau pinang la, even serumah dengan mak mentuanya. macam saya laaaa..
saya tanya, macamana raya kali ni, turn mana?katanya kali ni turn beraya kat pulau pinang..kami akan balik hari raya ketiga..
waaaaaaaaaaaaa saya terkejut..hish..raya ketiga baru balik selangor?!saya pon turn sini kali ni..saya tak tau balik bile?halamak hai..saya terkenangkan diri saya..lalu saya kata...hua hua hua..dah lah duduk kat pulau pinang, napa lama sangat raya kat sini..kawan saya kata dah turn sini..raya je la..
mengenangkan perbualan itu, saya muhasabah diri saya..bagusnya kawan saya tu. raya ketiga baru balik sana..tapi saya pulak nak sangat cepat balik ke johor sekurang2nya raya kedua dah ada di johor..sebab saya rasa kalo raya ketiga, dah takde rasa raya sangat dah..hahaha.saya nak ziarah kubur arwah mak n abah di pagi raya..saya kesiankan adik2 saya.makan ape la time raya ni. saya teringin nak beraya ngan kakak saya sbb raya kedua dia dah balik ke trengganu..sob sob sob..semuanya saya fikirkan..tapi saya juga kene fikirkan perasaan suami saya jugak , ye tak..arggghhhh..saya dalam dilema..
so ape akan jadik? adakah saya akan beralah?kita tungguuuuu selepas ini hahhaha..anda bagaimana?

10 comments:

ah tok said...

saya balik johor tahun ni. Hehehe

.:chEyaNtie:. said...

sob sob sob..tahun ni not my turn laaa sob sob sob

azzahh said...

i akan balik beraya di terengganu pd raya kedua...insyaallah tengahari...so kalo chek sampai pagi...bleh la jumpa...bersalaman ..berpelukan makan2...serta sesi fotografi...n whatever will be....will be...

ha_si_na said...

saya tak perlu bergaduh..memang kami dah bincang...tahun ni jatuh kg suami di kedah...acctulally johor dahbalik tgh posa tuari...so x perlu gaduh....dah 3 tahun ok jek......next tak taulah...hahahhaha

.:chEyaNtie:. said...

pn.azzahh..usah ko harapkan pertemuan kita pada raya kedua nanti coz i wont be there that day..just wanna know when u'll be back..maybe we'll meet after that sob sob sob

hasnah..bagusla kalo macam tu..aman damai hehehe

zieha said...

nasib baik mak abah kita dekat..tak kisah kalau beraya mana dulu..sbb hari2 zieha leh jupe family..:)

KiKie said...

plan asal masa awal tahun dulu mmg nk raye kt johor. hampir2 beli tiket kapal terbang. tetiba pregnant pulak. pikir2 tak larat la tgh sarat2 ni nk balik Johor. Mak pun tak bagi balik johor.. so, raye kat penang je la. NO KETUPAT+KUAH LODEH,SOTO, NASI BERYANI GAM BATU PAHAT, KEREPEK2 PARIT RAJA... SEDIHNYA..

.:chEyaNtie:. said...

kak zieha- ur mindset mmg very good. tapi ada certain orang, walaupun family dok dekat, turn tetap turn hehe ada yg pk yang penting raya pertama tu mesti dok umah dia hehehe so kene ada persefahaman la kan

kikie-hai kikie,long time no hear from u..hehe sedih gak tak dapat makan makanan2 tu ek di hari raye huhuhu sangat menarik tu ..uwaaaa..beb, ketiadaan makanan tu bole jugak membuatkan airmataku mengalir..so yg penting kene ada lodeh n ketupat pagi tu, aku kene masak jugak..orang penang tak makan benda2 tu time raye huhu..
ada jugak yang pk, sarat tak sarat, kene jugak balik hehe jenis2 orang yg pedulik, mesti balik jugak hehehe takpela, yg penting anak kene dipentingkan kan..raya tahun depan bole la balik..ewah2..merasionalkan pemikiran dan memujuk2 hati hehehe

KiKie said...

org nk masak gak kuah lodeh tu. tp sape la yg nk mkn. penat2 buat org sini bukan reri mkn pun. tumpang mkn chetyant nye boleh tak hehehehe....

.:chEyaNtie:. said...

kikie-yuhuuu meh la ke kepala batas beraya eehehhe bestnyer!

ade skali masa raye haji,kite masak lodeh tu..tapi takla banyak sangat..mmg orang penang tak mkn sgt tapi ade org penang yg makan jugak specially yang jenis 'main makan' jek..hehehe..soto pon same

yang mengabiskannye orang johor jugak la kikikikiki pagi tengahari petang malam,semuanye lodeh hahahaha