Friday, July 15, 2011

recepi SPAGHETTI BOLOGNAISE

terliuq pulak nak makan spegetti..kebetulan adik seperjuangan yang baik hati, ida anggun telah mengemelkan resepi dia..wa wa wa...esok nak try la hehe


tapi banyak pulak bahannye..hehe..nak seribu daya..tak berjuta dalih kan kan kan..ok,kalau berminat, boleh try yek..nyum nyum nyum...kali ni akan memasak di iris..ada periuk baru dari langkawi weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee..oh ya..nanti bole cerita pasal trip di langkawi eh...


RECIPE TO PREPARE SPAGHETTI BOLOGNAISE FOR 4 – 6 PERSON
INGREDIENTS

1.Spagetthi San Remo 250g
2.BERTOLLI Olive Oil
3.Italian Seasoning
4.Capsicum (Red /Green/ Yellow)
5.Cili Boh 70g.
6.Garlic (5 ulas)
7.Shallot (4 ulas) potong dadu
8.Onion (1 labu)
9.Red Cherry Tomato
10.Mince Beef / Chicken
11.Oyster sauce
12.Chicken Stock
13.Parmesan Cheese (optional)
14.Basil (2 helai)
15.Sedikit Daun parsley (optional)
16.Black Pepper (Ditumbuk)
17.Button Mushroom (Canned-Ayam Brand)
18.Garlic powder
19.Prego Pasta Sauce Traditional 680g


METHOD


Penyediaan Spaghetti

1.Rebus Spaghetti sehingga masak dan tosskan.
2.Masukan Spaggeti yang telah ditoss ke dalam mangkuk besar.
3.Gaulkan spaghetti dengan garlic powder dengan sebati.



Penyediaan Sos Spaghetti
1.Panaskan periuk dengan olive oil. Simply fry red cherry tomato dengan basil+black pepper+garam sampai separa lembut. Kemudian, asingkan.
2.Panaskan periuk dengan minyak masak. Tumis bawang putih+bawang merah+bawang besar (yang dipotong dadu) sehingga kekuningan. Bawang putih dilebihkan sedap utk masakan western.
3.Masukkan cili boh sehingga naik minyak.
4.Jika masak daging-masukkan daging selepas ini tetapi jika masak ayam. Ikut turutan berikutnya.
5.Masukkan Prego Pasta Sauce Traditional.
6.Masukkan Italian Seasoning 1 sudu besar. Biarkan Mendidih.
7.Masukkan Chicken Stock 2-3 sudu besar.
8.Masukkan Oyster sauce 1-2 sudu besar.
9.Apabila mendidih, masukkan capsicum+button mushroom yang dipotong dadu.
10.Rasa masakan anda. Masukkan garam secukup rasa. Elak guna gula tetapi gantikan rasa manis dengan menggunakan oyster sauce.
11.Setelah rasa sebati. Masukkan ayam cincang dan Cherry tomato yang telah digoreng tadi.
12.Masukkan Italian Seasoning 1 sudu besar lagi.
13.Pastikan ayam cincang tidak melekat. Leraikan cebisan isi ayam sentiasa sehingga masak.
14.Masukkan daun parsley (jika mahu) dan Tutup periuk masakan dan Biarkan Masakan masak sehingga sebati.
Hidangan spaghetti ini enak dimakan dengan parmesan cheese (jika mahu)

No comments: